Diabetes en Voeding

Bij diabetes is er sprake van ontregeling van de bloedsuiker. Bij diabetes die op latere leeftijd ontstaat, de zogenaamde type 2- diabetes, is er vaak sprake van een insuline-ongevoeligheid. Dit wil zeggen dat de lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline waardoor het bloedsuiker stijgt. Voeding speelt een belangrijke rol bij diabetes.

Als er diabetes wordt vastgesteld wordt je door de huisarts of praktijkondersteuner verwezen naar de diëtist. Vaak wordt er een koolhydraatbeperkt dieet ingezet. Dit heeft direct effect op de bloedsuiker en vaak ook op je gewicht. De mate van een koolhydraatbeperking wordt afgestemd op je persoonlijke situatie. Uiteraard wordt er rekening gehouden met je wensen en mogelijkheden. Indien nodig passen we in overleg met de praktijkondersteuner/diabetesverpleegkundige de medicatie aan.

Tien jaar geleden werd er altijd advies gegeven om mager te eten, maar dit is niet meer het geval. Tegenwoordig kun je ook met diabetes erg lekker en gevarieerd eten en hoef je niet meer vetarm te eten.
Heb je al langer diabetes en wil je graag minder medicijnen gebruiken?, dan is een koolhydraatbeperking misschien iets voor jou. Steeds meer artsen zijn zich bewust van het effect van voeding en leefstijl en verwijzen je graag naar de diëtist.

Meer informatie over het effect van voeding op jouw diabetes? Klik hier voor meer informatie.

Direct een afspraak maken of verzetten?